Als u een baarmoederontsteking bij uw hond vermoedt, is het belangrijk dat u snel ingrijpt.
Symptomen baarmoederontsteking hond
Een baarmoederontsteking, ook wel pyometra genoemd, is bij een hond niet altijd makkelijk vast te stellen, zeker niet voor eigenaren. Dat komt omdat in sommige gevallen geen pus naar buiten komt, die de ontsteking verraadt.
Echter, er zijn wel symptomen waar u een baarmoederontsteking bij uw hond aan kunt herkennen.
Symptomen baarmoederontsteking hond:
- Uw hond is lusteloos of slaperig
- Zij eet niet, maar drinkt en plast veel
- Ze heeft een dikkere buik dan normaal
- Soms loopt er pus uit de vulva
Symptomen baarmoederontsteking hond zichtbaar: wat kunt u doen?
Als u bovenstaande symptomen herkent, bel dan direct uw dierenarts. Een baarmoederontsteking kan namelijk snel verslechteren.
Ons telefoonnummer is 038 – 465 02 34. Buiten openingstijden belt u het spoednummer: 0900 776 33 32 (€ 0,60 per minuut).
Wanneer er inderdaad sprake is van een pyometra, zal de dierenarts de baarmoeder en de eierstokken van uw dier verwijderen. Hiervoor wordt de hond onder (gas-)narcose gebracht.
Door het weghalen van de organen is de oorzaak van de infectie weggenomen en zal uw dier snel weer herstellen.
Een andere behandeling omvat het spoelen van de baarmoeder. Dit wordt wel gedaan om een zwangerschap intact te laten. Echter, de kans dat de baarmoederontsteking terugkomt is aanzienlijk. Bovendien kunnen er complicaties optreden die levensbedreigend zijn.
Symptomen baarmoederontsteking hond snel erger: hoe komt dat?
Het slijmvlies van de baarmoeder verandert tijdens de loopsheid en de zwangerschap van een dier. Dit komt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zit ook in de ‘prikpil’, een anticonceptie die aan de hond gegeven kan worden.
In beide gevallen wordt de hond vatbaarder voor een infectie. Pus loopt de baarmoeder in en komt via de vulva naar buiten. In het geval van een gesloten baarmoederontsteking blijft de pus in het lichaam en kan de baarmoeder zelfs scheuren, waardoor het pus in de buikholte terecht komt.
De bacteriën die de pus maken, scheiden gifstoffen af. Deze komen in het bloed van uw hond en kunnen uw huisdier in korte tijd levensgevaarlijk ziek maken.
Daarom is het zo belangrijk dat u direct contact met ons opneemt, wanneer u symptomen van een baarmoederontsteking bij uw hond denkt te zien.
Kunt u een baarmoederontsteking bij uw hond voorkomen?
Er zijn natuurlijk altijd situaties waarin een hond een ontsteking kan oplopen. Echter, als u uw huisdier laat steriliseren, neemt u het grootste risico op een pyometra weg.
Naast baarmoederontsteking voorkomt u tevens, bij tijdige sterilisatie, dat uw hond melkkliertumoren ontwikkeld. Dus als u niet wilt fokken met uw hond, maak dan een afspraak om haar te laten steriliseren. Daar is zowel u als uw huisdier bij gebaat.
Laat uw hond daarom steriliseren!
Symptomen baarmoederontsteking hond: wilt u meer weten?
Wij geven u graag meer informatie over een baarmoederontsteking, de symptomen en de behandeling.