Een kat steriliseren geeft veel gezondheidsvoordelen. In dit artikel leest u welke. Daarnaast vertellen wij u over mogelijke bijwerkingen en hoe de sterilisatie in zijn werk gaat.
Laat uw kat steriliseren, want de voordelen zijn onmiskenbaar:
- Een gesteriliseerde kat heeft een veel kleinere kans op melkkliertumoren op latere leeftijd. Een niet-gesteriliseerde kat loopt tot wel 25% meer risico op deze akelige aandoening.
- Ook baarmoederontstekingen komen veel minder vaak voor bij gesteriliseerde katten. Deze infectie is potentieel levensbedreigend en ontstaat doordat hormonen de baarmoeder vatbaarder maken voor een ontsteking. Lees hier meer over baarmoederontsteking bij de kat.
- Laat u uw kat steriliseren, dan is de kans dat ze tijdens haar krolsheid wegloopt en op zoek gaat naar katers, veel kleiner. Ook andere hormonaal gedrag, zoals het harde miauwen en huilen, is dan afgelopen.
- Vanzelfsprekend: u wordt niet verrast door een nestje dat u opnieuw van een tehuis moet voorzien. Bovendien: de Nederlandse asielen zitten al vol met katten, dus laten we met z’n allen voorkomen dat er nog meer dieren bijkomen!
Bij Dierenkliniek Ittersum worden jaarlijks 300 katten gesteriliseerd. Dat aantal is zo hoog, omdat wij betrokken zijn bij een zwerfkattenproject. Bovendien werken we samen met het asiel. Laat u uw kat steriliseren bij ons, dan kunt u er dus van op aan dat zij in ervaren handen is.
Overtuigd? Maak dan een afspraak en laat uw kat steriliseren.
Op welke leeftijd laat je een kat steriliseren?
Idealiter laat je je kat steriliseren als zij ongeveer 6 maanden oud is. Ze hoeft dan nog niet krols te zijn geweest. Sterker nog, het steriliseren van een kat voor haar eerste krolsheid komt het vermijden van bovengenoemde ziektes ten goede.
Steriliseren kat: wordt zij dan dik?
Een kat die gesteriliseerd is, wordt niet automatisch dik. Maar door de sterilisatie verandert de stofwisseling wel. Een kat heeft daarom wat minder voer nodig dan voor de ingreep.
Overgewicht bij gesteriliseerde katten komt omdat zij teveel eten, niet door de sterilisatie zelf.
Steriliseren kat: hoe gaat de operatie in zijn werk?
Laat u een kat steriliseren, dan mag zij op de dag vóór de operatie vanaf 18.00 uur niets meer eten. Water drinken mag nog wel, maar melk niet. Zo kan zij nuchter onder narcose gaan.
Bij Dierenkliniek Ittersum doen we altijd eerst een onderzoek. Daarbij kijken we naar de algehele gezondheid van uw dier en bepalen we of zij fit genoeg is om de operatie te ondergaan.
Als de dierenarts bepaalt dat uw kat gezond genoeg is voor de ingreep, dan brengt hij of zij haar onder narcose. Daarna wordt een kleine snee in haar buik gemaakt, en worden de eierstokken verwijderd. Ten slotte wordt de buikwond gehecht. Uw kat mag op een warm dekentje rustig wakker worden uit haar narcose. Zodra ze weer helemaal wakker is, mag ze naar huis.
Uw kat zal snel weer de oude zijn.
Na 10 dagen komt u opnieuw met haar langs om de hechtingen te laten controleren.