Een hond castreren is in veel gevallen verstandig. Voor uw reu, die tot rust kan komen en minder medische problemen zal ontwikkelen. Maar ook voor uzelf: na de castratie zal uw huisgenoot een stuk prettiger in omgang worden.
Lees hier hoe waarom de castratie van honden verstandig is voor zowel reu en eigenaar.
Een hond castreren biedt veel voordelen
Een reu die niet gecastreerd is, kan territoriaal gedrag vertonen. Veel ongecastreerde reutjes plassen om die reden buiten, of zelfs in huis.
Hyperseksualiteit is een ander veelvoorkomend probleem. Deze honden zullen elk dier bespringen dat ze buiten tegen komen. En ook binnen kunnen ze tegen een been of een tafelpoot oprijden. De honden zijn vaak onrustig. Ze kunnen weglopen om op zoek te gaan naar teefjes. Laat uw hond castreren als hij nog jong is. Dan is de kans groot dat zijn hyperseksualiteit afneemt of zelfs verdwijnt.
Ander typisch gedrag van ongecastreerde honden, is dominantie. Uw dier wil dan hoger in de rangorde komen dan andere honden of mensen. In uitzonderlijke gevallen kan een hond zelfs agressief worden. Hij verdedigt dan zijn huis, of zijn huisgenoten. Dominante honden zijn niet sociaal. Hun baasjes durven hen niet los te laten lopen, omdat ze achter andere honden aangaan. Laat uw hond castreren, dan zal het minder dominant of agressief worden.
De meeste mensen die hun dier laten castreren, doen dat zodat hij niet meer voor nageslacht kan zorgen. Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke schattig. Maar het valt niet mee om voor elk dier een goede plek te vinden.
Naast gedragsveranderingen zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen. Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid.
U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen. Uw hond wordt rustiger en gezonder. U heeft geen last meer van ongewenst gedrag. Bent u overtuigd? Wilt u uw hond laten castreren? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak of het opvragen van de kosten voor de castratie.
Hond castreren: hoe gaat dat in zijn werk?
Als u een afspraak maakt voor de castratie van uw reu, dan krijgt u instructies mee. Uw dier mag de dag voor de castratie namelijk vanaf 18.00 uur niet meer eten. Water drinken mag hij wel. Op deze manier gaat uw huisdier nuchter onder narcose en zal hij niet overgeven. Dat is niet alleen prettig voor het dier. Het zorgt er ook voor dat er geen braaksel in zijn luchtpijp kan komen.
Voordat wij opereren, zullen wij uw dier onderzoeken. Zo weten we zeker dat hij fit genoeg is om onder narcose te gaan. Na het onderzoek plaatsen we een infuusnaaldje in het bloedvat. Dit noemen we een braunule. Door deze braunule dienen we uw dier de narcose toe, en ook de pijnstilling. Op deze manier hoeft hij niet vaker geprikt te worden dan noodzakelijk is.
Bij het onderzoek, het zetten van de braunule en het toedienen van de narcose kunt u aanwezig zijn. Zo kunt u uw reutje misschien wat geruststellen. Pas wanneer uw dier slaapt, gaat u naar huis. Wij bellen u als de castratie klaar is en uw hond weer goed wakker is. U kunt hem dan komen ophalen.
De castratie
Tijdens de operatie van uw reu maken we een klein sneetje voor het scrotum. We binden de zaadleiders af en halen de testikels weg. Daarna hechten we de wond en brengen uw dier weer bij. 10 dagen na de castratie komt u weer terug met uw reu. Dan verwijderen wij de hechtingen.
Wilt u uw hond castreren? Neem dan contact met ons op via onderstaande button, voor het maken van een afspraak.
Ook als u vragen heeft over de castratie, kunt u altijd bellen of mailen. Op werkdagen zijn wij bereikbaar op nummer 038 – 465 02 34. Ons e-mail adres is info@dierenkliniekittersum.nl.
Waarom uw hond castreren bij Dierenkliniek Ittersum?
Onze dierenartsen hebben ruimschoots ervaring met het castreren van honden. Zowel voor particuliere eigenaren als voor het asiel hebben wij al honderden castraties uitgevoerd.
Daarnaast kunnen wij het welzijn van uw dier goed monitoren met onze apparatuur. Wij gebruiken bijvoorbeeld gasnarcose en hebben we moderne bewakingsapparatuur. Met de bewakingsapparatuur kunnen wij precies zien hoe uw reu ervoor staat. Door het gebruik van de gasnarcose kunnen wij heel snel de narcosediepte aanpassen. Dit is vooral belangrijk wanneer bekend is dat uw reutje een gezondheidsprobleem heeft. Door de narcosediepte aan te passen, kunnen wij bijvoorbeeld ademhalingsproblemen ondervangen. Wij gebruiken de gasnarcose bij alle operaties die we uitvoeren. Ook een gezondheidsprobleem dat niet bekend is, wordt zo ondervangen.
Met onze faciliteiten kunnen wij dus bijzonder veilig de castratie van honden uitvoeren.
Ten slotte zijn wij zeer betrokken bij onze patiënten. Zoals gezegd nemen we ook een relatief kleine operatie, zoals een castratie, zeer serieus. Uw dier wordt vooraf medisch onderzocht en ook na afloop houden we hem goed in de gaten. We zorgen voor goede pijnstilling en een warme ruimte, waar uw dier rustig wakker kan worden.
Wilt u meer weten over de castratie van uw hond, of wilt u de kosten opvragen? Neem dan contact met ons op. Ons telefoonnummer is 038 – 465 02 34. Wij zijn van maandag t/m donderdag bereikbaar van 08.00 uur – 19.30 uur. Op vrijdag kunt u ons tussen 08.00 uur en 18.00 uur bereiken.
U kunt ons ook mailen. Ons e-mail adres is info@dierenkliniekittersum.nl. Wij doen ons best om binnen 3 werkdagen uw e-mail te beantwoorden.