Vlooien, teken en wormen bestrijden

Simparica - Stronghold verpakkingen tegen katten- en hondenvlooien, teken en mijten

Vlooieneitjes worden door onszelf en onze dieren meegenomen naar binnen. Bijvoorbeeld via onze schoenzolen en via de vacht van onze dieren. Die eitjes komen in ons huis in ontwikkeling. Katten- en hondenvlooien komen dus ook ’s winters voor.

Daarom is het verstandig om uw dier het hele jaar te behandelen. Tegen vlooien, wormen én teken, want ook zij zorgen voor problemen. Teken komen van de lente tot en met het najaar voor en kunnen ziektes overbrengen.

Waarom is het verstandig om katten- en hondenvlooien te bestrijden?

  • Vlooien brengen schimmelinfecties over.
  • Ze veroorzaken jeuk en irritatie van de huid.
  • Ze kunnen bloedarmoede veroorzaken bij puppy’s en kittens.
  • Sommige honden of katten kunnen een vervelende allergie ontwikkelen.
  • Een vlooienplaag ontstaat gemakkelijk, maar is erg lastig onder controle te krijgen.

Teken zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van akelige ziektes. Mijten veroorzaken huidproblemen, zoals jeuk of kaalheid. Wormen kunnen een groot aantal symptomen veroorzaken, van jeuk tot diarree of zelfs bloedarmoede.

Hoe weet u dat uw hond of kat vlooien heeft?

Wanneer uw dier veel jeuk heeft en u ziet donkerbruine of zwarte puntjes op uw dier, dan heeft hij vlooien. De donkerbruine beestjes zijn de vlooien. De zwarte puntjes in de vacht zijn vlooienpoepjes.

Hoe zit dat eigenlijk met vlooien?

Wist u dat katten- en hondenvlooien maar een maand leven? In die tijd hebben ze bloed nodig om eitjes te leggen. Die eitjes komen uit en na ongeveer 10 dagen verpoppen de larven zich. In de cocon kunnen vlooien maanden overleven. Nadat ze uitkomen, springen ze direct op uw hond. Uw dier ontkomt er niet aan!

Wat kunt u doen bij een vlooienplaag?

Hebt u last van een vlooienplaag? Of is uw dier allergisch voor vlooienbeten? Dan kunt u de volgende maatregelen nemen:

  1. Was de dekens, kussens en matjes waar uw dier op slaapt. Doe dit elke week, en was op 60 graden in de wasmachine. Zo doodt u alle eitjes en larven die zich daar in bevinden.
  2. Heeft u tapijt? Of kan de slaapplek van uw dier niet in de wasmachine? Behandel uw huis dan 1 keer per 6 weken met een omgevingsspray. Bijvoorbeeld Indoor-X. Let op: dit middel wordt afgeraden in huishoudens waar kinderen onder de 4 jaar wonen! Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Als alternatief kunt u kiezen voor Stronghold, eventueel aangevuld met een program injectie.

Wat niet helpt

U kunt (vlooien-)eitjes onvoldoende opruimen door extra goed te stofzuigen of te dweilen. Er zijn wel sprays die u kunt gebruiken om een plaag tegen te gaan. Maar meestal is dat voldoende om uw hond te behandelen. De vlooien zoeken uw hond immers op. Als u hem behandelt, gaan ze dood en lost het probleem zich vanzelf op.

Sommige mensen kammen hun dier met een vlooienkam. Dat is een prima manier om na te gaan of uw dier vlooien heeft. Maar u voorkomt er geen besmetting mee. Als u met een kam vlooien opspoort, dan bent u eigenlijk al te laat. Wanneer u uw huisdier preventief behandelt, dan zullen de vlooien direct doodgaan en geen eitjes meer leggen. Zo blijft uw huis vlo-vrij en schoon.

Over teken

Teken komen van de lente tot en met het najaar voor en geven veel problemen. Ze bevinden zich in bossen en struiken. Als uw hond of kat  daar rondscharrelt, kan een teek zich op hem laten vallen en zich vastbijten. Als hij klaar is met voeden, laat hij weer los. Maar in zijn speeksel zitten soms ziekteverwekkers, die hij tijdens het voeden kan overdragen. Daarom is het belangrijk om ook regelmatig te behandelen tegen teken.

Heeft u een teek op uw dier gevonden? Dan kunt u die het gemakkelijkst verwijderen met een speciale tekentang. Die is bij ons te koop, maar ook in dierenwinkels. Wij laten u graag zien hoe u een teek kunt verwijderen.

Over wormen

Er zijn in Nederland verschillende soorten wormen.

  • Lintwormen verspreiden zich via het eten van rauw vlees, en via vlooien.
  • Zweepwormen verspreiden zich via de ontlasting van besmette dieren
  • Spoelwormen verspreiden zich via de ontlasting van een besmet dier en door het eten van rauw vlees.  Daarnaast geeft een moederdier spoelwormen door aan haar pup, zowel in de baarmoeder als via de moedermelk.

De symptomen van een wormbesmetting verschillen per soort. Spoelwormen kunnen diarree en braken veroorzaken, maar een dier kan er ook minder eetlust van krijgen. Vooral puppy’s kunnen heel ziek worden van spoelwormen. Lintwormen geven voornamelijk jeuk. Zweepwormen veroorzaken bloederige diarree en soms zelfs bloedarmoede.

Ook een zware wormbesmetting is goed te behandelen, maar voorkomen is beter dan genezen. Wij raden u daarom aan om tenminste 4 keer per jaar uw hond te ontwormen.

Contact

Hebt u vragen over de teken-, worm- of vlooienbehandeling van uw hond of kat? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Reacties zijn uitgeschakeld.