Wilt u uw hond steriliseren? Maar weet u nog niet of u hier verstandig aan doet? Laat ons u overtuigen.
Een hond steriliseren levert heel veel (gezondheids-)voordelen op
Tenzij u met uw hond wilt fokken, adviseren wij u om uw teefje te laten steriliseren.
Een hond steriliseren heeft namelijk veel (gezondheids-)voordelen:
- Laat uw hond steriliseren voor de 4e loopsheid, dan verkleint u de kans op melkkliertumoren met bijna 25%!
- Een gesteriliseerde hond heeft in principe geen risico meer op een baarmoederontsteking. Deze akelige aandoening komt voornamelijk voor bij niet-gesteriliseerde honden. Het kan snel opkomen en moet grondig worden behandeld, anders kan het dier overlijden. Lees meer over een baarmoederontsteking bij honden.
- Uw hond heeft geen loopsheid meer, en zal dus niet meer vieze vlekken op tapijt of bank maken.
- Het risico van een ongewenste dekking is afgewend.
- Uw hond ervaart zelf ook geen frustratie meer omdat zij wil paren. Ook de hormonale veranderingen die kunnen zorgen voor een geprikkelde hond, zijn verleden tijd.
- Uw hond kan geen schijndracht meer ontwikkelen.
- Uw hond heeft een kleinere kans op diabetes.
Maak dus direct nog een afspraak en laat uw hond steriliseren!
Steriliseren hond: hoe gaat het in zijn werk?
Laat u uw hond steriliseren, dan mag zij op de dag vóór de ingreep vanaf 18.00 uur niets meer eten. Water drinken mag wel. Net als bij mensen moet uw hond nuchter zijn als zij onder narcose gaat.
Voordat we gaan opereren, wordt de hond onderzocht. Dit doen wij altijd, zodat wij zeker weten dat uw huisdier de ingreep goed zal doorstaan. U kunt hier gewoon bij aanwezig zijn, als u dit wilt.
Wij zetten vervolgens een braunule. Dit is een buisje die in het bloedvat wordt geplaatst. Door dit buisje dienen wij de hond de narcose toe, maar ook het infuus. Zo hoeft uw dier niet vaker geprikt te worden dan noodzakelijk is.
Zodra uw hond onder narcose gebracht is, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Wij scheren de buik van uw dier en maken er een sneetje in. Daarna verwijderen we de eierstokken. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder weggehaald.
Tijdens de operatie gebruiken wij gas, zodat we snel de diepte van de narcose kunnen aanpassen. Met onze bewakingsapparatuur kunnen wij uw huisdier goed in de gaten houden.
Heeft uw hond een aandoening die een vergroot risico tijdens de narcose teweegbrengt? Dan werken wij volgens aangepaste narcoseprotocollen.
Ten slotte wordt uw hond wordt gehecht en verbonden. We leggen haar op een verwarmde mat in onze opnameruimte, waar zij mag ontwaken uit haar narcose. Ook hier kunt u weer gewoon bij zijn.
Zodra uw hond weer goed wakker is, kan zij mee naar huis. Daar zal zij naar alle waarschijnlijkheid snel weer de oude zijn. Mét alle gezondheidsvoordelen van dien!
Na 10 dagen komt u bij ons terug, zodat wij de hechtingen kunnen controleren.
Nadelen steriliseren hond?
Laat u uw hond steriliseren, dan leest u op internet allerlei vervelende verhalen over de gevolgen. Zo zou een hond dik worden na de sterilisatie.
Dit is niet waar: uw hond wordt niet dik, maar de stofwisseling verandert. Hierdoor heeft zij wat minder voer nodig. Een hond die een normale hoeveelheid voer krijgt, zal geen overgewicht krijgen door een sterilisatie.
Uw hond zal ook niet sloom worden. Sloomheid is eerder het gevolg van overgewicht dan het gevolg van sterilisatie.
Er is wel een kleine kans dat uw hond last krijgt van urine-incontinentie. Dat betekent dat zij haar plas niet meer goed kan ophouden. Gelukkig is deze kwaal goed te behandelen met medicijnen.
Ten slotte kan de vacht van uw hond wat valer worden en bij langharige rassen krulleriger.
Laat uw hond steriliseren bij Dierenkliniek Ittersum
Onze dierenartsen hebben ruimschoots ervaring in het opereren van huisdieren. Ze hebben bovendien al veel honden succesvol gesteriliseerd.
Wilt u dat de sterilisatie van uw hond goed gebeurt, dan bent u bij ons dus aan het juiste adres. Maak vandaag nog een afspraak of neem contact op voor meer informatie!