Een baarmoederontsteking bij honden is zeer pijnlijk en, indien onbehandeld, levensbedreigend.
Hoe ontstaat een baarmoederontsteking bij honden?
Een baarmoederontsteking wordt ook wel pyometra genoemd. Tijdens de loopsheid en de dracht van een hond wordt het hormoon progesteron aangemaakt. Onder invloed van dit hormoon hebben bacteriën makkelijker toegang tot de baarmoeder. Daardoor ontstaat de kans op een infectie.
Baarmoederontsteking komt alleen voor bij teefjes die niet gesteriliseerd zijn. Wilt u een baarmoederontsteking voorkomen, dan is het dus belangrijk dat u uw hond laat steriliseren.
Symptomen baarmoederontsteking bij honden
Een baarmoederontsteking bij honden houdt in dat pus zich verzamelt in de baarmoeder.
Bij een open baarmoederontsteking loopt die pus via de vulva naar buiten. U ziet dan een bloederige, soms wat gelige vloeistof, die vaak stinkt.
Maar als er sprake is van een gesloten baarmoederontsteking bij honden, dan loopt de baarmoeder vol met pus zonder dat die naar buiten stroomt. Dit maakt deze vorm van baarmoederontsteking bij honden lastiger te diagnosticeren.
De symptomen van een baarmoederontsteking bij honden zijn:
- Uw hond is sloom
- Uw hond heeft een dikkere buik
- Uw hond wil niet meer eten
- Uw hond drinkt en plast juist meer
- Mogelijk loopt er pus uit de vulva
- Uw hond heeft koorts
- Soms moet een hond ook braken
Als een baarmoederontsteking niet tijdig wordt behandeld, kunnen er ook andere complicaties ontstaan, zoals nierfalen of zelfs het scheuren van de baarmoeder.
In dat laatste geval komt de pus in de buikholte van uw dier terecht. Als dit gebeurt, moet er heel snel worden ingegrepen, anders zal uw hond het niet overleven.
Heeft u het vermoeden dat uw dier een baarmoederontsteking zou kunnen hebben? Aarzel dan niet maar neem direct contact op!
Belt u ’s avonds of in het weekend? Bel dan de spoedlijn: 0900 776 33 32 (€ 0,60 per minuut).
Behandeling baarmoederontsteking bij honden
Een baarmoederontsteking bij honden wordt meestal behandeld door de baarmoeder en de eierstokken te verwijderen.
Voordat wij gaan opereren, zullen wij uw dier onderzoeken. We moeten achterhalen hoe ziek zij is. Indien nodig kunnen wij dan de narcoseprotocollen aanpassen op de conditie van uw hond.
Na het onderzoek plaatsen we een braunule. Dit is een buisje, dat in een bloedvat wordt geschoven. Door deze buis dienen wij de narcose toe en ook het infuus. Hierdoor hoeft u dier maar één keer geprikt te worden, en dat maakt het iets comfortabeler voor haar.
Bij het onderzoek, het zetten van de braunule en het toedienen van de narcose kunt u gewoon aanwezig zijn. Wanneer uw dier slaapt, neemt u plaats in de wachtkamer of gaat u naar huis. Wij gaan dan aan de slag.
We maken de buik open en baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Daarna dichter we de wond weer.
Als u dat wilt, kunt u uw dier opwachten in de opnameruimte. Hier zal zij ontwaken. Als ze weer heeft gedronken en weer wat actiever is, kunt u haar mee naar huis nemen.
Na 10 dagen komt u met uw hond weer terug om de hechtingen te laten verwijderen.
Meer informatie baarmoederontsteking hond kosten en behandeling? Neem contact op
Wij geven u graag meer informatie over de symptomen van een baarmoederontsteking bij honden, de kosten en de behandeling.