Ieder dier dat speelt of samenleeft met andere dieren, loopt het risico om besmet te raken met een virus. Daar is niets vreemds aan. Maar sommige virussen zijn gevaarlijk. Uw huisdier kan er heel ziek van worden, of zelf aan komen te overlijden. Gelukkig kan uw hond tegen veel van deze gevaarlijke ziekten gevaccineerd worden. Op deze pagina leest u alle benodigde informatie over de inenting hond.
Vaccinatieschema hond:
Bij Dierenkliniek Ittersum hanteren wij het volgende vaccinatieschema voor de hond:
- Met 6 weken: Parvo en Hondenziekte
- Met 9 weken: Grote cocktail inenting hond. Deze cocktail bestaat uit Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Leverziekte (HCC), Parainfluenza en het Adenovirus. Daarnaast wordt gekeken naar individuele noodzaak tot enting, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid of kennelhoest.
- Met 12 weken: Nogmaals de grote cocktail
- Met 1 jaar: Grote cocktail inenting hond.
- Met 2 jaar: Kleine cocktail.
- Met 3 jaar: Kleine cocktail.
- Met 4 jaar: Grote cocktail inenting hond.
De cyclus “kleine cocktail – kleine cocktail – grote cocktail” herhalen we vervolgens steeds opnieuw. Uw hond komt dan nog maar 1 keer per jaar langs voor zijn vaccinaties.
Het ene vaccin heeft een langere beschermingsduur dan het andere. Daarom hebben we voor dit vaccinatieschema gekozen. Op deze manier is uw huisdier optimaal beschermd tegen ziekten, maar vaccineren we niet vaker dan nodig. Het is wel belangrijk dat u zich aan het vaccinatieschema hond houdt.
Bent u bij ons ingeschreven en is uw dier al eerder bij ons gevaccineerd? Dan krijgt u automatisch een oproep van ons als het tijd is voor de volgende enting voor uw hond.
Wilt u ook een automatische herinnering? Neem dan contact met ons op.
Inenting hond: waarom zo belangrijk?
Uw hond komt al vroeg in aanraking met andere dieren. Bijvoorbeeld tijdens het uitlaten, of omdat ze in een huis met meerdere dieren wonen. Als een hond samenspeelt en -leeft met andere dieren, bestaat de kans op besmetting met gevaarlijke virussen. Deze virussen kunnen levensbedreigend zijn. Gelukkig kunnen veel gevaarlijke ziekten voorkomen worden door te vaccineren.
Lees meer over het belang van het inenting van uw hond op doggo.nl
Inenting hond: wanneer niet?
Als uw hond niet gezond is, dan reageert het immuunsysteem van de hond onvoldoende op de vaccinatie. Het kan dan zijn dat uw hond niet voldoende beschermt is tegen de ziekte. Daarnaast kan het zijn dat uw hond meer bijwerkingen ervaart, als hij ziek is tijdens de vaccinatie. Om deze redenen zal de dierenarts uw hond altijd eerst onderzoeken, voordat hij de vaccinaties toedient.
Inenting hond: een vaccinatie op maat
Wanneer u langskomt voor de inenting van uw hond, kijken wij naar de volgende punten:
- De leeftijd van uw dier: de basisvaccinaties die in bovenstaand vaccinatieschema hond staan beschreven zijn enorm belangrijk. Hierdoor bouwt uw dier een goede immuniteit op.
- In geval van een puppy: de vaccinatiestatus van het moederdier (indien bekend).
- Omgeving van de hond: Honden die veel met andere honden in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens shows of trainingen, bij een pension of uitlaatservice) hebben baat bij een extra inenting tegen Bordetella (onderdeel van kennelhoest). Deze vaccinatie wordt overigens vaak verplicht gesteld.
- Vakantie: Rabiës enting hond. Als u met uw hond (of fret of kat) naar het buitenland gaat, dient u tijdig te laten vaccineren tegen Rabiës (hondsdolheid). Dit is wettelijk verplicht! Als uw dier naar een pension gaat, kunnen andere vaccinaties verplicht zijn.
Een vaccinatie bij Dierenkliniek Ittersum is meer dan ‘het zetten van een spuit’. Wij kijken uw dier helemaal na voordat wij het behandelen.