Wanneer gebitsreiniging kat belangrijk is
Merkt u dat uw kat:
- • Een slechte adem heeft?
- • Bruine aanslag heeft op zijn of haar tanden?
- • Minder eet en met name droge brokjes laat staan?
- • Anders gedrag vertoont, bijvoorbeeld afstandelijker is?
Dan kan het dat uw kat last heeft van zijn (of haar) gebit. Maak een afspraak voor een controle en eventueel een behandeling.
Waarom een slecht gebit akelige gevolgen kan hebben
Wanneer een dier eet, blijft er een onzichtbaar laagje achter op zijn tanden. Net als bij ons. Dit laagje noemen we tandplak, en het bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Tandplak is goed te verwijderen, daarom poetsen mensen ook dagelijks hun tanden. Maar bij katten vergeten we dat nogal eens.
Als tandplak niet (goed) weggepoetst wordt, verandert het in tandsteen. Het gevolg: ontstoken tandvlees en gaatjes. Dat is erg pijnlijk, maar uw kat zal dit niet snel laten zien. Vaak komt u er pas achter als hij tanden verliest, uit zijn bek gaat ruiken of minder gaat eten.
Maar wist u dat zoiets simpels als een slecht gebit zelfs tot ontstekingen aan belangrijke organen kan leiden? Rotte tanden zijn daarom niet zo onschuldig als het misschien lijkt.
Zelf gebitsreiniging kat doen
Gelukkig kunt u zelf de tanden van uw kat verzorgen. U gebruikt dan een speciaal borsteltje (of uw vinger) en een speciale kattentandpasta. U kunt zich voorstellen dat zowel u als uw kat aan moeten wennen aan het poesten van de tanden. Maar als uw huisdier er eenmaal aan gewend is, houdt u zijn gebit eenvoudig in een goede conditie. En voorkomt u dus ernstige aandoeningen.
Wilt u leren hoe u de tanden van uw kat poetst? Download dan de praktische handleiding die Royal Canin heeft samengesteld. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen als u vragen hebt of samen wilt oefenen.
Als u vermoedt dat uw kat een gebitscontrole nodig heeft, maak dan een afspraak. Dan kunnen wij bepalen of een behandeling noodzakelijk is.
Gebitsreiniging door de dierenarts
Tijdens de gebitscontrole kijkt de dierenarts uw dier grondig na. Als blijkt dat de tanden inderdaad gereinigd moeten worden, dan wordt hiervoor een aparte afspraak gemaakt.
Voorafgaand aan de gebitsreiniging van uw kat, onderzoeken wij hem. Zo weten we dat zijn conditie goed genoeg is om onder narcose te gaan. Uiteraard houden we rekening met eventuele bekende problemen van uw huisdier.
Daarna brengen wij uw kat in slaap en starten we met de behandeling. We reinigen de tanden, polijsten ze waar nodig en trekken eventuele rotte kiezen en tanden. Indien nodig maken we vooraf een röntgenfoto om de status van het gebit te kunnen bepalen.
De duur van de gebitsreiniging van uw kat hangt af van de conditie van het gebit. De ene keer hebben we een half uur nodig, maar het komt ook wel eens voor dat we twee uur bezig zijn. Als we klaar zijn, mag uw dier rustig wakker worden in onze opname. U kunt hem ophalen, zodra hij weer helemaal wakker is.
Kosten gebitsreiniging kat
Het is niet mogelijk om een standaard bedrag te noemen voor de gebitsreiniging van een kat. De kosten zijn namelijk afhankelijk van de staat van het gebit. U kunt zich voorstellen dat het schoonmaken van een gezond gebit goedkoper is dan een behandeling van een dier met een slecht gebit.
De onderdelen waarop kosten gebitsreiniging kat gebaseerd zijn:
- Onderzoek voorafgaand aan de behandeling
- Narcosemiddelen en pijnstilling
- Gebruikte materialen
- Gebitsreiniging
- Trekken van de tanden zelf (dit kost veel tijd)
- Eventuele röntgenfoto’s
We geven vooraf een inschatting van de kosten. Mocht het gebit er slechter aan toe zijn dan gedacht, dan kunnen de kosten hoger uitvallen en overleggen we met u.
Maak een afspraak om het gebit van uw kat te laten controleren. U bespaart uw dier er veel pijn en ongemak mee!